SÜRDÜRÜLEBİLİR TOPLUMLAR İÇİN EKOKÖY ÇÖZÜMLERİ
22 Aralık 2012, Cumartesi 10.00-16.00
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Ankara
Kültür ve Kongre Merkezi - C Salonu
Sunumlar ve Moderasyon:
Gözde Cüce (GEN-Avrupa Gönüllü Elçisi)
Ali Gökmen ve İnci Gökmen (Güneşköy - ODTÜ)
Hayatlarımızda giderek artan yoğunlukta hissetmeye başladığımız ekolojik, ekonomik ve toplumsal darboğazlara karşı ne yapabileceğimizi, nereden başlayabileceğimizi düşünürken dünyada çok çeşitli ölçek ve modellerde oluşan, oluşmakta olan ekoköyler bize ışık tutuyor. Ekoköylerde uygulanan yerel, basit ve mikro yaşam biçimlerinin, cözüm denemelerinin ve başarı örneklerinin yaygınlaştırılması amacıyla Küresel Ekoköyler Ağı-Avrupa ve Güneşköy Kooperatifi ortaklığında yürütülen “Toplumsal Katılım icin Ekoköy Stratejileri” projesi kapsamında düzenlediğimiz buluşmaya yürekten davetlimizsiniz…
Buluşmada sizlerle…
- Küresel Ekoköyler Ağı (Global Ecovillage Network-GEN) hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmayı;
- Sürdürülebilir yaşamın tamamlayıcı dört boyutuna (ekoloji, ekonomi, sosyal, kültürel) dayalı bir müfredata sahip olan “Ekoköy Tasarımı Eğitimleri” (Ecovillage Design Education-EDE) ile ilgili deneyimleri aktarmayı;
- Türkiye’deki ekolojik yerleşkeleri desteklemek ve geliştirmek için var olan olanakları birlikte değerlendirmeyi
ve bu vesileyle Türkiye’de sürdürülebilir yaşamla ilgili çalışmalara emek veren ve ilgi duyan herkesle bir araya gelmeyi diliyoruz.
GÖRÜŞMEK ÜMİDİYLE…
|
Devamını oku...
|
Amaçlarımız ve Tahtacıörencik'teki hedeflerimiz
Kardeş Bitkiler, insanların doğayla ve birbirleriyle uyumlu ilişkiler içinde olduğu, doğanın ve insan emeğinin sömürülmediği bir dünyayı hayal eden bir grup insanın başlattığı, katılımcı bir girişimdir. Tahtacıörencik Köyü'nün Süverkaşı mevkisinde bir ekolojik yerleşim oluşturmayı amaçlar. Kardeş Bitkiler'in Hedefleri:
- Kırsal alanlarda sürdürülebilir tarım ve hayvancılık uygulamaları için modeller oluşturmak
- Permakültür yaklaşımıyla, çevreye uyumlu arazi tasarımı ve yönetimi
- Doğal tarım uygulamaları
- Tarımsal ve doğal biyoçeşitliliğin artırılması (polikültür, karışık ekim)
- Yerel tarım bitkilerinin yerinde ekilerek korunması
- Başta su ve toprak olmak üzere kaynakların verimli ve sorumlu kullanımı
- Tarım ve hayvancılıkta girdi maliyetlerini azaltan küçük ölçekli uygulamaların tanıtılıp teşvik edilmesi.
- Kırsal üretimlerin sürdürülebilirliği için model yapılar oluşturmak
- Köy ve küçük ölçekli çiftlik ürünlerine aracısız erişimin sağlanması
- Halk destekli tarım modellerinin teşvik edilmesi
- Köylerdeki kaybolmakta olan üretimlerin ve tekniklerin belgelenmesi ve canlandırılması
- Doğaya saygılı ekolojik turizm faaliyetlerini desteklemek ve teşvik etmek - Kırsal alanlardaki doğal yapıların ve biyoçeşitliliğin belgelenmesine ve korunmasına katkı sağlamak - Ülke ve dünya çapında doğal üretim yapan kişi, çiftlik ve diğer oluşumlar arasında işbirliği ve dayanışmayı teşvik etmek
|
Devamını oku...
|
Tayfa Kitapkafe Permakültür Buluşmaları -5-
2 Haziran 2012, Cumartesi, saat: 14:00
"Ersöz Çiftiği"
Sunan: Sultan Ersöz - Vehbi Ersöz
http://www.ersozciftligi.com/
Sultan ve Vehbi Ersöz, üç oğlu ile birlikte, kerpiçten ve ahşaptan yaptıkları çiftlik evlerinde yaşıyor. Aile, Türkiye’deki ilk organik sebze üreticileri. 1983'te başlayan sebzecilik üretimi, 1992 yılından bu yana organik üretim olarak devam ediyor. İlk tarım turizmini uygulayan çiftliklerden biri. Bugüne kadar 30'u aşkın farklı ülkeden gelen gönüllü ve konuklar, çiftlikte bilgi ve emek takasında bulundu. Ekolojik ürün kutusu hazırlayıp dileyene ileten aile, aynı zamanda organik pazarlara da ürünlerini ulaştıran, adeta "organik gezginler". Çiftlik, Başmakçı’daki sulama, gül, pancar tarım ve kredi kooperatiflerine üyelik ve örgütlenmenin yanı sıra Kibele Yaşam Kooperatifi’nin de kurucusu. Tüm Köy-Sen’in Afyon il temsilcileri. GDO’ya Hayır Platformu’nun kuruluşundan beri içerisinde yer almakta. GDO’lar ve organik tarım konusundaki bilgi ve tecrübelerini panel, konferans ve buluşmalarda aktarmaya devam etmekteler.
Ersöz Çitliğinde aynı zamanda, 2009'dan beri Japon yaşam sanatı 'shumei' yöntemine göre de sebze yetiştiriliyor. Bu konu hakkinda bilgilendirmeyi aynı gün Shumei Vakfı Ankara sorumlusu Kazuaki Ozono yapacak. |
|
Ersöz Çiftliği'ne Hoş Geldiniz
Afyonkarahisar-Başmakçı’daki çiftliğimizde 1992 yılında organik tarıma başladık. 1996’dan beri Türkiye’nin ilk organik sertifikalı sebze üretimini yapıyoruz. 17 yıllık bilgi ve tecrübemizle karşınızdayız. 4 yıl önce çiftliğimizi ziyaret eden, çiftliğimizde çalışan konuk ve gönüllülerin talepleriyle başlayan kutu projemizi daha profesyonel olarak hizmetinize sunuyoruz. Devamı>>
Ersöz Çiftliği 1983 yılında sebze üretimine başladı. Çiftliğimiz kendi bölgesinde diğer sebze üreticilerine de bilgi ve tecrübelerini aktararak sebzecilik tekniklerinin eğitimini sağlamıştır. Başmakçı bölgesinde ilk örtü altı sebzeciliğine 1989 yılında başladık ve yaygınlaştırdık. 1992 yılında da ilk organik sebzecilik uygulamalarını denedik. Sertifikalı olarak 1996 yılından beri organik sebze üretimimizi devam ettiriyoruz.
Ersöz Çiftliği Türkiye’deki ilk organik sebze üreticisi olmasının yanı sıra ilk tarım turizmini uygulayan çiftliklerden birisidir. Çiftliğimize 30’u aşkın ülkeden gönüllü ve konuklar gelerek hem çiftliğimizde çalışıyorlar hem de organik tarım konusundaki bilgi ve tecrübelerimizi takas ediyoruz. Elinize ulaşan sebze kolilerini gönüllülerimizle birlikte hazırlıyoruz.
Ersöz Çiftliği, GDO’ya (genetiği değiştirilmiş organizmalar) Hayır Platformu’nun kuruluşundan beri içerisinde yer almaktadır. GDO’lar ve organik tarım konusundaki bilgi ve tecrübelerini Türkiye’nin değişik illerindeki (Muğla, Eskişehir, Kütahya, Tokat, Diyarbakır, İzmir, İstanbul, Bursa…) panel ve konferanslarda aktarmıştır.
Çiftliğimiz köylülüğün örgütlülüğüne inanır. Başmakçı’daki sulama, gül, pancar tarım ve kredi kooperatiflerine üyeliğinin yanı sıra İstanbul merkezli Kibele Yaşam, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi’nin de kurucusudur. Çiftliğimiz, Tüm Köy-Sen’in (Tüm Üretici Köylüler Sendikası) Afyon il temsilciliğini de üstlenmiştir.
|
Devamını oku...
|

Earthship Biotecture Türkiye temsilcisi İnş. Müh. Baki Çağlar, kırk seneden beri geliştirilen Earthship'lerin felsefesini ve tasarım prensiplerini açıklayarak sorularınızı cevaplandıracaktır. Seminer Yıldız Teknik Üniversitesi, Davutpaşa Kampüsünün İnşaat Fakültesi F-Blok 1-101 adresinde gerçekleşecektir. Bu konseptin geçmişi hakkında bilgi edinmek için Garbage Warrior isimli belgeseli Türkçe altyazılı olarak buradan izleyebilirsiniz:
http://www.youtube.com/watch?v=eSQlpffQxEo İnternet siteleri için: http://www.earthshipturkiye.com/ http://www.facebook.com/earthshipturkiye
http://earthship.com/ http://www.facebook.com/earthship |
Küresel Ekoköyler Ağı - Avrupa'nın (GEN-Avrupa) bu seneki konsey toplantısı Ankara'da gerçekleşiyor.
ANOTHER WORLD IS POSSIBLE and WE ARE CREATING IT GLOBAL ECOVILLAGE NETWORK (GEN)
by
Kosha Anja Joubert, and Ulrike Schimmel, Robert Hall, İnci Gökmen, Ali Gökmen, Deniz Dinçel
21 Ekim Cuma, 14 00 ODTÜ - Merkez Mühendislik Binası (MM) - 125 Türkçe çeviri yapılacaktır.
Kosha Anja Joubert (1968, current President of GEN-Europe): She has been living in intentional communities for the past 20 years; 10 years in Sieben Linden, Germany and recently moved to Findhorn Ecovillage, Scotland. She co-authored the Ecovillage Design Education Curriculum (http://www.gaiaeducation.org/). Today, she organizes EDE-courses and trainings on social tools internationally and work as a facilitator and consultant. She just had her first own book published in Germany on Collective Wisdom. |
Türkiye’de “Milyoner” ismiyle gösterilen ve 2008 yılında en iyi film Oscar ödülünü alan Slumdog Millionaire filmini izlediğinden beri Hindistan’daki yoksullukla mücadeleye katkıda bulunmak istediği belirtilen Birleşik Krallık Wales prensi Charles’ın Hindistan’da bir ekoköy kurulması için çalışmalara başladığı öğrenildi.
Bangalor veya Kolkota bölgesinde inşa edilecek olan ekoköy toplam 15.000 yoksulu barındıracak ve bünyesinde okullar, atölyeler ve küçük ölçekli işyerleri de bulunacak. Toplam 100 dönümlük bir araziyi kapsaması beklenen ekoköyde yağmur suyunu toplayan entegre ağaç ve çatı sistemleri, permakültür ilkeleri ışığında tasarlanan kanalizasyon ve atık kontrol sistemleri gibi birçok öğreyi de barındıracak. Ekoköyün inşasına 2011 sonbaharında başlanması bekleniyor.
Prens Charles bugünlerde çalışmalarına başlanan İngiltere’nin Dorset bölgesindeki Poundbury Ekoköyü’nün de tasarımcıları arasındaydı.
Prens Charles’ın ekoköyler konusunda başka projeleri de bulunuyor. İngiliz petrol devi BP’nin eski bir petrol rafinerisinin bulunduğu Neath Port Talbot bölgesinde de yapımının 20 yıl süreceği tahmin edilen, tamamlandığında “Coed Darcy” olarak adlandırılacak ekoköy toplam 4.000 evden oluşacak. Projede bugünlerde zemin çalışmalarına başlandı. Prensin kurucusu olduğu “The Prince’s Foundation” vakfı, BP ve Neath Port Talbot Bölge Meclisi’nin işbirliğiyle yürütülen projede ulaşımda yayalara öncelik verecek bir sistemin geliştirileceği ve yerleşimde yeşil alanlara geniş yer ayrılacağı belirtiliyor.
|
Devamını oku...
|
|
|
|
<< Başlangıç < Önceki 1 2 3 4 5 Sonraki > Son >>
|
Sayfa 1 / 5 |